Cambodja
Blijf op de hoogte en volg Afina
11 September 2012 | Cambodja, Phnom-Penh
Alweer een maandje geleden zijn Peter en ik vanaf 4000 islands naar Cambodja gereisd. Onze eerste bestemming was Ban lung, in het noordoosten van Cambodja.
Hier hebben we een dagtocht op de motorbike gedaan met twee broers als onze gidsen. Dit was erg leuk en gezellig, we hebben erg veel van de omgeving gezien. We zijn bij minority dorpjes geweest, we hebben de edelsteen mijnen bezocht en we hebben gezwommen in een krater meer. Dit was een super leuke dag.
In Ban Lung was ook een leuke lokale markt met o.a. Varkenskoppen grote lappen vlees, vis, kippen etcetera.
Na Ban Lung zijn we vertrokken naar de hoofdstad, Phnom Penh.
Vrijdag (17-8) heb ik nog met Peter de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis bezocht. Dit vond ik een erg indrukwekkende dag.
Ik heb een audioguide tour gedaan, wat ik heel fijn vond. Je kunt namelijk rustig naar het verhaal luisteren en de plekken bij langs lopen.
Ik loop langs de massagraven en luister naar de gruwelijkheden die nog maar kort geleden in dit land hebben plaatsgevonden (1975-1979). Wat op mij vooral indruk heeft gemaakt zijn de kledingstukken en de botten die je nog kunt zien als je over het terrein loopt, en daarnaast de vele armbandjes die bezoekers achterlaten bij de hekken om de massagraven.
We bezoeken in de middag de Tuol sleng gevangenis, wat tegenwoordig een museum is. Hier zie je nog afbeeldingen, documentatie, martelmethodes en dergelijke van het Pol Pot regime. Ook erg indrukwekkend om te lezen en te zien.
Zaterdag (18-8) vertrek ik rond 3 uur in de middag naar het vliegveld van Phonm penh om Walter op te halen. Ik ben ruim optijd en ik ben erg blij om hem weer te zien. Met een Tuktuk rijden we naar het Hotel die hij al heeft geregeld, echt super mooi en met uitzicht op de rivier!
De volgende dag lunchen we bij Kieng Svay. Het ziet er erg leuk uit met hutjes op hoge palen in het water. We genieten van een heerlijke gegrilde vis. Later op de middag gaan we naar het Stadion Olympic om een voetbalwedstrijd van de cambodiaanse competitie te bekijken. Een erg leuke ervaring. 's Avonds brengen we nog een bezoekje aan Ramon (Nederlander die inmiddels al een paar jaar in Cambodja woont), Walter kent hem nog van de vorige keer in Cambodja. Leuk om te zien hoe hij hier in de stad woont en werkt. Hij geeft ons nog een lift terug naar ons Hotel, dus met zijn 3en op de scooter, werkt prima!
Kampot is onze volgende bestemming. Hier slapen we in een klein open hutje op palen, heel romantisch ;) Het is een fantastische plek om te verblijven en het ligt aan de rivier.
De volgende 2 dagen huren we een motobike. We rijden over het platteland naar een grot. We nemen twee gidsen mee en dit is zeker een goed idee. Ze nemen ons mee naar mooie open plekken en daarna komt het minder begaanbare gedeelte. Het is echt klimmen en klauteren door smalle doorgangen, maar echt een mooie belevenis! We lunchen bij Secret Lake en relaxen in een hangmat. Op de terugweg merken we dat we een lekke band hebben, dus laten we die in het eerstvolgende dorpje plakken voor slechts 1 Dollar. Als we weer terug zijn springen we nog even in de rivier, heerlijk verkoelend.
De volgende dag rijden we naar Kep, we touren hier wat rond en daarna gaan we lunchen. We zijn hier gekomen voor de Krab en het is heerlijk!
Aan het eind van de middag maken we een prive boottochtje over de rivier met een fles wijn en crackertjes met kaas.
De volgende dag gaan we naar het eiland Koh Thmei. Daar aangekomen ziet het er meteen relaxed uit. Een mooie hut met verranda en hangmatten. Overal liggen mooie schelpen en koraal die gewoon op het strand te vinden zijn. Wat ik heel fijn vind is dat dit het enige verblijf is op het eiland. In totaal zijn we 3 dagen op dit eiland geweest. Helaas was er af en toe een flinke regenbui, maar ondanks het weer hebben we het heel leuk gehad. Sporten, frisbeen, lezen, zwemmen en lekker eten!
Na dit mooie eiland verblijven we 1 nachtje in Shanoukville, omdat we niet meteen naar Chi Pat konden. We gaan hierheen in een gedeelde taxi. Een hele ervaring, want we zitten in totaal met 11 mensen in 1 auto. Walter en ik zitten samen op de bijrijdersstoel en 4 volwassenen met 4 kinderen zitten op de achterbank. De kofferbak zit vol met gasflessen en onze tassen worden daar nog ergens tussen bevestigd. We verblijven in een leuk Guesthouse en s' avonds neem ik Walter mee uit eten naar een gezellig restaurant waar we heerlijk hebben gegeten.
Ons volgende avontuur is Chi Pat. In Chi Pat is een ecotoerisme project door Wildlife Alliance opgericht met als doel het gebied te beschermen, zowel de natuur als cultuur. Hier willen we een Jungletocht gaan doen. We boeken een trekking van twee dagen. Het begint om 6 uur in de ochtend op de rivier. Daar krijgen we een ontbijt, rijst met vlees en ei. Niks voor mij zo in de vroege ochtend. We maken een tocht van 3 uren om vogels te kijken, eerst in een motorboot en het laatste stuk in een roeibootje. De is er erg stil en de natuur is schitterend. Voordat we de jungle ingaan moeten we ons eerst voorbereiden. Er zijn namelijk veel bloedzuigers. Dus sokken optrekken, broek erbij in en onze schoenen en sokken inspuiten met een soort gif. We krijgen een stokje om de bloedzuigers weer van onze benen te halen. Ik kan me er nog niet zoveel bij voorstellen, maar zodra we de jungle inlopen ervaar ik meteen het ' probleem' van de bloedzuigers. Omdat het veel regent en de grond nat is, zijn het er erg veel. Ik loop met het stokje in mijn hand alsof het een toverstok is, klaar om me te verdedigen tegen de gevaren van de Jungle. (in dit geval de bloedzuigers haha). Gelukkig zijn ze er makkelijk af te slaan met het stokje en de gids die achter mij loopt let prima op en helpt me bloedzuigervrij te blijven.
Na een paar uur door de jungle te hebben gelopen, stoppen we voor de lunch. We hebben al echte junglegeluiden gehoort en kleine kikkers en mooie vlinders gezien. Na de lunch steken we een rivier over en gaan we richting onze slaapplaats voor de komende nacht. Hier slapen we in een hangmat. Dit heb ik nog nooit eerder gedaan. We zijn midden in de jungle en het is een hele ervaring om hier te slapen. De volgende dag gaan we via een moeilijk begaanbaar pad naar een open plek. We steken het meer over en staan tot onze knieen in het water. Het is een hele mooie plek. Deze tweede dag moeten we nog redelijk ver lopen en dat is toch best zwaar voor mij. Maar ondanks dat het zwaar was heb ik er zeker van kunnen genieten.
De volgende dag gaan we terug naar Phnom Penh. Hier hebben we nog een leuk dagje, we bezoeken een markt, maken nog wat fotos en wandelen over de boulevard.
Battambang is onze volgende bestemming. Ook hier huren we een motobike. We doen rustig aan en touren de eerste dag naar een krokodillenfarm, een ruine en rijden wat in en rondom Battambang. De volgende dag zoeken we een Tempel, die we na 20 keer vragen uiteindelijk vinden. 's Middags gaan we naar de Bambootrain. Hier maken we een ritje op het oude spoor. Het gaat nog best snel ook. Op de terugweg komen we twee keer een ander treintje tegen. De eerste keer moeten wij opstaan en wordt het treintje van het spoor getild zodat de andere erlangs kan en de tweede keer was het andersom. Hier geldt namelijk de regel dat de zwaarste vracht op het spoor blijft. Leuk om dit mee te maken. Aan het eind van de middag rijden we nog naar een wijngaard, waar we een wijntje proeven.
De volgende ochtend doen we kookcursus, ik voel me helaas niet zo goed dus ga ik na het eerste gerecht weer terug naar het hotel. Ik lig de hele middag op bed en Walter is nog op de scooter weggeweest.
In de avond gaan we naar een circusvoorstelling, eerst een half uur muziek en daarna een half uur acrobatiek. Het is een mooie voorstelling.
Onze laatste bestemming in Cambodja is Siem Riep. We slapen bij Lotus Lodge, iets uit het centrum. Een mooi verblijf met een heerlijk zwembad erbij. Hier hebben we nog een yogales gevolgd, dit was de eerste keer yoga voor mij. Een prima eerste les, heel leuk om te doen.
De volgende dag zijn we Ankor gaan bezoeken. Ik was erg benieuwd, omdat dit de toeristische trekpleister is van Cambodja. We hebben vier tempels bezocht, Wat promh, Bayon, Angkor Wat en Banteay Srei. Elke tempel is weer anders. De eerste tempel is helemaal overgroeit door grote bomen. Erg bijzonder om te zien en het is er vroeg op de ochtend nog lekker rustig. De volgende tempel is ook erg mooi (bayon). Hier zijn veel gezichten verwerkt in de torens in en rondom te tempel. Dit vind ik erg mooi om te zien en onvoorstelbaar hoe ze de tempels ooit zo hebben kunnen bouwen. Als we bij Angkor Wat aankomen, besluiten we een gids te nemen. Dit vinden we beide een erg leuke manier om door de Tempel te lopen. " many history" in deze tempel. Heel veel van deze tempel staat ook nog overeind, prachtig! De laatste tempel heeft veel mooie reliefs. Veel detail en erg knap gedaan. Het is heel leuk dat elke tempel weer verschillend is.
's Avonds hebben we in een restaurant gegeten waar ze traditionale dansshows opvoerden. We hebben nog een vismassage gedaan, met onze voeten in een bak vol met visjes. Als de stroom 5 minuten uitvalt, doen de visjes ook meteen niks meer, dit is wel bijzonder. Zodra de stroom het weer doet worden ze weer actief. Daarna gaan we nog dansen in Pub street, erg leuk!
De volgende dag doen we rustig aan. Onze laatste dag in Cambodja. We genieten nog even van het heerlijke zwembad. Walter neemt me mee uit eten, we eten heerlijke tapas en drinken een goede wijn!
Vrijdag zijn we weer naar Bangkok gegaan. We hebben er een fantastische nacht gehad! De volgende dag zijn we gaan shoppen op de chacuchak markt, grote markt waar ze echt alles verkopen. Ook zijn we nog naar een groot winkelcentrum geweest, de MBK. Daar hebben we nog een potje gebowled en racespelletjes gedaan. Na het eten lopen we nog een rondje over Ko san road en dan is het echt tijd voor Walter om de tas in te pakken. We gaan samen naar het vliegveld waar we nog wat eten en dan moeten we echt afscheid nemen.
We hebben drie fantastische weken gehad!
Lidewij is zondag in Bangkok aangekomen. We gaan samen 5 weken reizen in Thailand en waarschijnlijk Maleisie. Waarna we op 17 Oktober samen weer in het vliegtuig stappen naar Amsterdam.
Na Ban Lung zijn we vertrokken naar de hoofdstad, Phnom Penh.
We hebben drie fantastische weken gehad!
11 September 2012 - 17:09
Ingrid :):
hey Afien! Wat een lang verhaal zeg! Je had nog wat in te halen! Super leuk dat Walter langs is geweest en dat jullie het naar je zin hebben gehad! Wat een avonturen allemaal zeg. Veel plezier met Lidewij nog even! Voor je het weet ben je weer hier meid! Liefs! -
11 September 2012 - 17:28
Marga Dam:
Hallo Afina,
Leuk om te lezen dat je een leuke en interressante tijd hebt. Geniet er van. Ook de komende tijd nog.
groetjes, Marga -
11 September 2012 - 18:44
Marcel:
Hee Afina,
Tjonge wat een verhaal. Je had zeker flink wat aantekeningen gemaakt. Wat gaat de tijd snel he? Je hebt het al over 17 oktober. Dan zit her er al weer op! Hier zijn we weer in het oude ritme. De vakantie lijkt al ver weg. Mark heeft inmiddels zijn theoretisch examen gehaald (auto). Geniet nog van de laatste weken meid!
Groetjes, de Wilminkjes -
11 September 2012 - 23:25
Lukas:
Leuk verhaal Afina! Tof dat je Azië voor zoveel maanden aandoet! Geniet nog even die 5 laatste weekjes van je trip! Ik spreek je in Groningen.
Lukas -
12 September 2012 - 17:52
Heit En Mem:
Boeiend verhaal. Je had inderdaad nog wat in te halen. Dat je nu al tot ziens schrijft voor 17 oktober gaat wel erg snel. Maar de mensen vinden je verlsagen leuk om te lezen en je kunt het niet maken om geen verslag meer te doen van deze laatste 5 weken. Kus
12 September 2012 - 18:09
Petra:
He, echt een ontzettend leuk en leuk om te lezen. Je hebt echt wel mooie leuk en romantische dingen gedaan, mooi zo, geniet nog maar lekker van je tijd daar
xxxxx -
20 September 2012 - 21:01
Annet En Roel:
he lieve afina
nog 1 weekje dan gaan wij al naar Bali, en zien we jou al heel snel weer, waar we ook weer ontzettend naar uit kijken.
fijn dat je er zo geniet en dat het samen erg leuk is geweest.
benieuwd naar de fotos.
en geniet er nog maar lekker even van.
dikke kus
20 September 2012 - 21:01
Annet En Roel:
he lieve afina
fijn dat je er zo geniet en dat het samen erg leuk is geweest.
benieuwd naar de fotos.
en geniet er nog maar lekker even van.
dikke kus